Bahan-Bahannya ialah:
[+]1kg daging | direbus hingga empuk dan disiat
[+]1 liter santan
[+]20 biji cili kering | dikisar
[+]2 biji bawang besar | dikisar
[+]3 ulas bawang putih | dikisar
[+]3 cm lengkuas | dikisar
[+]2.5 cm halia | dikisar
[+]1kg daging | direbus hingga empuk dan disiat
[+]1 liter santan
[+]20 biji cili kering | dikisar
[+]2 biji bawang besar | dikisar
[+]3 ulas bawang putih | dikisar
[+]3 cm lengkuas | dikisar
[+]2.5 cm halia | dikisar
[+]5 batang serai | dikisar
[+]100gm serbuk ketumbar
[+]100gm serbuk jintan manis
[+]Jus asam jawa secukupnya
[+]50gm kerisik
[+]Gula secukup rasa
[+]Garam secukup rasa
Cara-cara untuk Membuat :
1. [+]Rebus daging sehingga empuk, kemudian disiat halus.
2. [+]Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar bersama serbuk jintan manis dan ketumbar sehingga pecah minyak.
3. [+]Selepas itu masukkan santan dan daging. Kacau di atas api perlahan sehingga rata.
4. [+]Bila sudah agak pekat, masukkan kerisik, gula dan garam secukup rasa. Gaul hingga sebati sehingga kering.
5. [+]Angkat dan sedia dihidangkan.
[+]100gm serbuk ketumbar
[+]100gm serbuk jintan manis
[+]Jus asam jawa secukupnya
[+]50gm kerisik
[+]Gula secukup rasa
[+]Garam secukup rasa
Cara-cara untuk Membuat :
1. [+]Rebus daging sehingga empuk, kemudian disiat halus.
2. [+]Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar bersama serbuk jintan manis dan ketumbar sehingga pecah minyak.
3. [+]Selepas itu masukkan santan dan daging. Kacau di atas api perlahan sehingga rata.
4. [+]Bila sudah agak pekat, masukkan kerisik, gula dan garam secukup rasa. Gaul hingga sebati sehingga kering.
5. [+]Angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment